Digitaalisella oppimisella on olennainen rooli yritysten ja organisaatioiden henkilöstön kehittämisen ytimessä. Oppimisratkaisut ovat kuitenkin monesti vielä hajallaan, irrallisia ja yksiköittäin eriytyneitä, mikä tekee niiden hallinnoinnista ja vaikuttavuuden seuraamisesta haastavaa sekä kasvattaa kustannuksia.
Miten tästä monimuotoisesta kentästä jalostetaan toimiva, yhtenäinen ja skaalautuva kokonaisuus, joka tukee henkilöstön kehittämistä kustannustehokkaasti ja liiketoimintalähtöisesti? Ratkaisuna toimii älykkäästi rakennettu oppimisen ekosysteemi, joka yhdistää saumattomasti sisäisen asiantuntijuuden, ulkoiset kumppanit ja teknologian.
Tässä blogissa kurkistamme digitaalisen oppimisen ekosysteemin peruselementteihin ja sen keskeisiin menestystekijöihin.
Organisaation oma asiantuntijuus on usein sen arvokkain voimavara. Digitaalinen oppiminen mahdollistaa asiantuntijuuden laajamittaisen hyödyntämisen ja jakamisen organisaation sisäisesti ja myös sen sidosryhmille.
Tämä prosessi saadaan toimimaan tehokkaasti, kun organisaation omaa digioppimisen osaamista täydennetään ulkopuolisten pedagogisten, teknologisten ja strategisten kumppaneiden tuella.
HR-organisaatio toimii siltana liiketoimintatarpeiden ja oppimisen ratkaisujen välillä. Jotta HR voi toimia tässä roolissa tehokkaasti, sen oma osaaminen ja ymmärrys digioppimisesta on keskeistä – ei vain tukiroolissa, vaan myös strategisessa roolissa.
HR:n osaamispaletti kattaa uudet teknologiat ja niiden tarkoituksenmukaisen soveltamisen, ja tämän ymmärryksen kasvattamiseen kannattaa panostaa, jotta se saadaan levitettyä HR:n kautta koko organisaation käyttöön.
Ilman selkeää digioppimisen strategiaa on vaikea priorisoida kehittämistä tai mitata sen onnistumista. Strategia auttaa kohdentamaan resursseja, tekemään järkeviä valintoja sisällön tuotannossa ja varmistaa, että oppiminen pysyy linjassa liiketoiminnan tavoitteiden kanssa.
Uudet teknologiat ja nopeasti muuttuva ratkaisukenttä sekä liiketoiminnan suunnanmuutokset tuovat haasteensa strategiatyöhön. Strategioiden säännöllinen ajantasaistaminen on siksi välttämätöntä ja sopiva yhteistyökumppani voi olennaisesti helpottaa ja tehostaa tätä työtä.
Tekoäly ja uudet teknologiat tuovat digitaaliselle oppimiselle merkittäviä mahdollisuuksia – mutta ne eivät yksinään riitä. Teknologian rooli on tukea pedagogisesti perusteltua oppimiskokemusta, ei korvata sitä. Koulutuksen kasvanut vaikuttavuus voi syntyä oikein sovelletun teknologian myötävaikutuksesta ja asiantuntijuudella on tässä kriittinen rooli – sekä substanssin että pedagogisen ajattelun näkökulmista.
Digitaalisen oppimisen ekosysteemi rakentuu työkalujen ja järjestelmien varaan. Oikeiden valintojen tekeminen vaatii kokonaisuuden ymmärrystä – ja usein myös asiantuntevan kumppanin apua, jotta ratkaisut tukevat toisiaan saumattomasti.
Ulkoisen kumppanin hyödyntäminen teknologiaviidakossa navigointiin ja omalle organisaatiolle soveltuvimpien ratkaisujen tunnistamiseen on erittäin kannattava investointi, jolla vältetään karikot.
Skaalautuva digitaalisen oppimisen ekosysteemi ei synny sattumalta, vaan se vaatii suunnitelmallista kehittämistä. Kun organisaatio hyödyntää resurssinsa viisaasti, panostaa HR:n osaamiseen, luo selkeän strategian ja tekee fiksuja teknologisia ratkaisuja, rakentuu vaikuttava ja tulevaisuuteen suuntaava oppimiskulttuuri, joka kestää myös muutosta.
Haluatko kuulla lisää käytännön esimerkkejä ja kurkistaa syvemmälle näihin teemoihin? Contextin eLearning Afterwork-tapahtumassa 15.5. saat syvempää infoa näistä teemoista ja pääset verkostoitumaan muiden alan asiantuntijoiden kanssa.
Lisätietoa ja ilmoittautuminen tapahtumaan täältä.